Besættelsen set med barne- og ungdomsøjne 1940-1945

Carsten Rütting Schweitz er født i 1929 på Østerbro. Han var 12 år gammel, da Danmark blev besat af tyske tropper og gik ind i sit 17 år, da 2. Verdenskrig sluttede. Den tyske besættelse udløste en stor frihedstrang og udlængsel i den unge Carsten, så derfor tog han umiddelbart efter krigens slutning ud at sejle og emigrerede senere til Canada.

I Canada havde Carsten Rütting Schweitz sine første udstillinger som kunstmaler. 


Han længtes tilbage til Danmark, og efter 5 år i Toronto, bosatte han sig igen på sit elskede Østerbro og grundlagde Kunstnersammmenslutningen ”MULT”, som fejrede 40 års jubilæum i 2011.


Carsten Rütting Schweitz har i flere år siddet i bestyrelsen for ”MULT” samt i optagelsesudvalget af Billedkunstnernes Forbund.

Da jeg var barn, betragtede vi gaden som vores og sagde ’min gade’. Alle kendte hver en krog og gemmesteder i gårde, kældre og på lofter. I gårdene var der plankeværker, skure, ’das’ og baghuse – alt dette gjorde vore lege spændende. På grund af de mange forretninger var det altid muligt at tjene en skilling ved at løbe i byen med varer eller fange rotter og gå på politistationen med halerne og få 10 øre for hver. For ikke at glemme Fælledparken, hvor både store og små kunne boltre sig, og gjorde det.


Når vi bliver ældre, står de ting, der skete langt tilbage i tiden mange gange tydeligere end det, der skete i går.


Det er der sikkert mange forklaringer på, eventuelt skyldes det, at jeg gentagne gange har fortalt mine børn, børnebørn og oldebørn om gamle dage, kigget i gamle albums, set smalfilm og talt med gamle venner fra dengang. Alt dette har lagret sig i min bevidsthed, og så snart øjnene lukkes, og der tænkes tilbage, passerer det hele revy.


Årene 1940-45 står meget tydeligt i min erindring. Jeg gik i mit tolvte år, da Danmark blev besat og i mit syttende år, da krigen sluttede.


Det vil sige, at jeg i det tidsrum både var barn og ung mand. Derfor blev mine indtryk også meget forskellige, som årene gik. Det, jeg skriver, er helt mit eget syn på de fem – også kaldet ’Fem forbandede år’.
Jeg tror, vi blev hurtigt voksne og lærte at klare os selv i en tidlig alder.

Besættelsen set med barne- og ungdomsøjne 1940-1945

Pris: 99 kr.