De sidste timer

​Under Anden Verdenskrig blev 112 danske frihedskæmpere henrettet efter tysk krigsretsdom. Mange fik lov til at skrive et afskedsbrev til deres nærmeste i de sidste timer inden døden. Deres afsked er stærk og rørende, præget af en erkendelse af, at prisen for ikke at handle mod nazisterne dog havde været større end den, de nu står overfor.

DE SIDSTE TIMER samler afskedsbrevene fra de danske modstandsfolk. Disse breve er et vidnesbyrd om, hvad vi kommer af, hvad frihed betyder og hvilke ofre, andre har bragt for os, der lever i dag.

Bogen har forord af Søren Gade, og er udgivet af Kristeligt Dagblads Forlag & Frihedsmuseets Venners Forlag.

ISBN nr. 978-87-746710-91.

Under overskriften "Dø om så det gælder" skriver redaktør Tom Ekeroth i Nyhedsmagasinet Danske Kommuner følgende anmeldelse:

112 danske frihedskæmpere blev henrettet under besættelsen, de fleste i Ryvangen efter dom, en mindre gruppe likvideret "under flugtforsøg". De fleste af dem nåede at skrive afskedsbreve. De blev udgivet efter besættelsen, og er nu genudgivet. Det er stadig en stærk og rørende bog. Det er meget forskellige mænd, ufaglærte, adelige, officerer, lærlinge. Nogle erfarne folk, andre skræmmende unge, som næsten ikke har taget hul på livet. De yngste er kun lige fyldt 18. Fælles for dem er, at de bragte det højeste offer, og at de tog afsked med stor værdighed og forunderlig ro. Nogle har været skrivevante, andre ikke, men de gør deres bedste for at trøste de efterladte og for at overbevise dem om, at de hverken er bange eller bitre. Langt de fleste havde været udsat for tortur, men det nævnes ikke. Derimod megen taknemmelighed mod dem, de skriver til, nogle er rørende praktiske til det sidste. Man kan stadig undre sig: De sidste blev henrettet den 19. april, hvor russerne hamrede løs på Rigskancelliet i Berlin, hvor selv den mest optimistiske nazist kunne se, at det var ved at være forbi. Hvorfor? Også de dødsdømte har haft den viden, men ingen udtrykker bitterhed over at være så tæt på målet og skulle dø alligevel. Filmen om Hvidstengruppen skaber formodentlig en stærk interesse om bogen. Deres afskedsbreve er der selvfølgelig også. Men bogen har en evig styrke, læs den. Og giv den eventuelt til nogle af dem, der i dag har samme alder som dem, der døde alt for unge. For det er historieskrivning uden sidestykke.

De sidste timer

Pris: 199 kr.